Rozhovor o zdravotních účincích při cvičení Taichi a Čchi-kungu s
Mgr. Šárkou Rychnovskou


„Musím říci, že Tai-chi obsahuje všechny zákonitosti a principy správného fungování lidského těla, které znám ze svého oboru fyzioterapie. Od té doby co jsem začala cvičit, doporučuji Tai-chi všem pacientům jako sport, při kterém si neničí tělo.“


Věnuješ se kromě cvičení taichi a čchi-kungu i jiným sportům?

Posledních pět let jsem nedělala žádný sport pravidelně. Kdykoli jsem začala něco dělat, měla jsem pocit, že tvrzení „sportem k trvalé invaliditě“ je téměř 100%. Přesvědčují mě o tom i pacienti našich ordinací, kteří přichází s bolestí po sportovní zátěži.

Kdo tě inspiroval a přivedl k taichi?

Viděla jsem cvičit švagra Jakuba a rozhodla jsem se, že Taichi zkusím. Nebyla jsem si moc jistá, protože mě vždy bavily rychlé a rytmické sporty. Přesvědčily mě i změny v Jakubově držení těla a pohybu po roce cvičení. Mám totiž postižení z povolání fyzioterapeuta, baví mě sledovat lidi, jak vypadají, jaký sval jim nefunguje, rozebírat pohyb kde je chyba a co by se mělo zlepšit.

Co ti Taichi přináší?

Musím říci, že Taichi obsahuje všechny zákonitosti a principy správného fungování lidského těla, které znám ze svého oboru. A to se jen tak nevidí, i k józe jsem měla občas výhrady. Taichi respektuje zásady vývojové kineziologie, princip diferenciace svalové funkce, způsob bráničního dýchání, který je základem pro podepření bederní páteře z přední strany těla, centraci kloubů, rotaci segmentů páteře v napřímení atd. Jsou to možná moc odborné termíny, ale není třeba je objasňovat, jelikož jsou obsaženy v sestavě navíjení hedvábného vlákna.

Úžasné je zdokonalovat se v jednom pohybu. Mám v tom naprostou zálibu a potěšení. Po dvou měsících cvičení jsem pocítila, co to je „zasednout do kyčle“ dle Taiji a dle fyzioterapeutické terminologie „izolovaný pohyb v kyčli bez flexe trupu“. Tyto vjemy, které zažívám, mě obohacují a zlepšují vnímání těla. Nejen že mám menší problémy s kolenními klouby, ale navíc mohu toto zdokonalování sebe uplatnit i ve své práci, což mě těší.  Osobně mám nyní tendenci všem svým pacientům doporučovat prvky Taichi k speciálním fyzioterapeutickým technikám. Myslím si, že by doktoři měli změnit svá zažitá doporučení sportovních aktivit jako jízda na kole a plavání. Tyto sporty nejsou tělu tolik prospěšné jako Taichi.

Ovlivnilo Taichi tvůj život?

Z Taiji jsem nadšená. Zkušenost ze cvičení mě přesvědčila o tom, že vše to, co se nyní v našem oboru snažíme objektivizovat pomocí zobrazovacích technik, opravdu funguje a to dlouhá léta. Začala jsem číst knihy o čínské medicíně a změnila jsem jídelníček.

Jsi fyzioterapeut, můžeš nám nějak popsat proč rádi doporučujete Taichi svým pacientům?

Typická a bohužel častá chyba při cvičení Taichi je, že kolena směřují dovnitř. Jde o známku špatně fungujících svalů, které točí kyčel do zevní rotace. Tyto svaly nemohou pracovat, pokud není pánev dostatečně podsazená, což je úkolem břišních svalů atd. Chtěla jsem nastínit, že není jednoduché posílit tyto zevní rotátory nějak izolovaně například v posilovně. Tato nedostatečnost práce zevních rotátorů je patrná u cca 50% dětí už v 6-8 týdnu života a je velice obtížným úkolem fyzioterapeuta tyto svaly zapojit jak v dětském, tak i v dospělém věku. Pokud máte potíže s koleními klouby, kyčelními klouby nebo zbořenou klenbou nožní, můžete si být téměř jisti, že vám tyto svaly moc nefungují. Jen komplexní pohyb pomalu prováděný a neustále opravovaný může vést ke změně práce těchto svalů, což sestava navíjení hedvábného vlákna a cvičení Taichi splňuje.

Mgr. Šárka Rychnovská

Fyzioterapeutka, vystudovala fyzioterapii na FTVS Univerzity Karlovy

Se svým manželem Tomášem založila Centrum fyzioterapie AVETE OMNE na Barrandově, www.avete-omne.cz

Specializuje se na fyzioterapii kojenců a včasnou diagnostiku a terapii odchylek motorického vývoje u dětí