Peking, cvičení Tai-chi v parku Tiantan
Na své cestě za kořeny Tchaj-ťi po Číně jsem navštívila mnoho zajímavých míst.
Krásná města se staletou tradicí a historií, vesnice, hory, klášter Shaolin a mhoho dalších významných míst.
Hlavním cílém mé návštevy Číny byla výuka taichi a mezinárodní soutěž v tradičním Tchaj-ťi.

V létě 2009 jsem byla se skupinkou 14 nadšených cvičenců taichi na studijní pobyt do Číny k Mistrovi Zhu Tiancai s Radkem Kolářem.

Z Prahy jsme odlétali 7. Srpna, plni očekávání a vysněných představ o Číně. Kromě intenzivního cvičení a zdokonalování se v taichi jsme poznali spoustu zajímavých míst a lidí.

Peking

První zmínky o Pekingu pochází z 3. tisícíciletí před n.l. Peking je hlavním městem více než 850 let. V současné době žije v Pekingu téměř 17 milionů lidí a několik dalších milionů lidí žijících na předměstích.

Každé ráno v tomto úžasném velkoměstě začalo návštěvou parku Tiantan, kam chodí místní cvičit taiji a kung-fu. Do parku jsme se většinou vraceli ještě v podvečer na večerní cvičení. Přes den jsme společně nebo individuálně navštěvovali zajímavá místa a památky. Náměstí Tiananmen, neboli Náměstí nebeského klidu, je největší náměstí na světě. Chrám nebes a procházka po parku Tiantan. Chrám nebes leží v obrovském zeleném parku jménem Tian-Tan. Mnohokrát již opravovaný chrám byl postaven roku 1420. Je to kruhová stavba, korunovaná zlatou kopulí, se sálem vysokým 38 metrů (Síň modlitby za dobrou sklizeň); skvost tradiční staré čínské architektury. Tibetský klášter Yonghegong, jedem z mála opravdu fungujících klášterů v Pekingu, nenabízí jen krásné parky a starobylé budovy, ale také velmi duchovní atmosféru. Možná jen škoda, že je jednou z nejvíce navštěvovaných památek. Kousek od něj je již méně známý komplex budov, zasvěcený mistru Konfuciovi. Klid a ticho, malebné nádvoří – místo jako stvořené pro rozjímání. Zde si opravdu odpočinete. Dále Zakázané město a nádherné parky sousedící se Zakázaným městem. Zakázané město je sídlo císařů; hlavní pamětihodnosti jsou z 15. století. Na stavbu bylo povoláno roku 1406 milión dělníků císařem Jung Le. Náklady byly nesmírné. Stavba města byla dokončena roku 1420. Město má čtvercový půdorys a za jeho 12,5 m vysokými zdmi jsou skryty honosné paláce s devíti tisíci místnostmi, chrámy, modlitebny a svatyně. Navštívili jsme několik výborných čínských restaurací a po večerech jsme se procházeli uličkami starého města. Někteří se vydali na celodenní výlet na Čínskou zeď, která je se svými 6700 km největší stavbou světa.