Vesnice Chenjiagou – kolébka Tchaj-ťi, muzeum historie Tchaj-ťi, kungfu školy

Z Pekingu jsme odjeli vlakem k Mistrovi Zhu Tiancai do vesnice Chenjiagou, kolébky taiji v provincii Henan.
Chenjiagou je malá typická staročínská vesnička kousek od Žluté řeky a blízko kláštera Shaolin.

Velkou ctí pro nás bylo bydlet přímo u Mistra Zhu Tiancaje doma.

Život ve vesnici je i dnes dost tvrdý. Jsou zde skromné podmínky, velmi se šetří vodou i elekřinou. Lidé se živí především zemědělstvím, pěstováním kukuřice. Ale těžko by jste našli ve vesnici někoho kdo by necvičil Taichi, alespoň nejakou část svého života. Cvičení má zde dlouholetou tradici a zároveň pomáhá vesničanům si udržovat zdravé tělo a dobrou kondici, aby lépe zvládli tvrdý zemědělský život.
Teploty v létě jsou obvykle vysoké a v poledne se vyšplhají ke čtyřiceti stupňům. Spolu s vyšší vlhkostí vzduchu to znamená, že se potíte a potíte a denně při cvičení promočíte několikrát kalhoty i triko.
Ubytování i strava u Mistra byla velmi jednoduchá, ale ke spokojenému vesnickému životu nám nic nechybělo. Cvičit, cvičit, jíst a spát.

Vesnice je plná „kung-fu a taichi škol“, možná nutno dodat rodinných, protože snad každý její obyvatel cvičí Taichi. Ve volném čase mezi tvrdým tréninkem jsme navštívili místní muzeum Taichi, hřbitov s náhrobky významných osob a Velmistrů taichi a řadu obchůdků se vším co ke cvičení potřebujete.

Hned druhý den po příjezdu jsme začali se společným tréninkem a přípravou na soutěž. Pilně jsme cvičili a připravovali se. Trénink začínál v šest hodin ráno cvičením pěti dlouhých sestav 74 forem a trvál až do snídaně, která byla v osm hodin.
K tréninku na soutěž jsem spolu s Radkem Kolářem a Petrem Donátem navštěvovala školu pro profesionální trenéry taiji.
Školení pro trenéry bylo pořádáno odborem pro sport a wushu (kung-fu) ve Wenxianu. Tam patří i vesnice Chenjiagou. Zkoušek zakončených předáním cerfifikátu se zúčastnilo 20 učitelů ze Singapuru, Malajsie, Guilinu, Hangzhou, Shenzhenu, Hongkongu a Prahy.